Hétfő van. Az irodában mindenki úgy néz ki, mintha még mindig a hétvégét siratná. Én is. A hétfő mindig is a legszürkébb nap volt, olyankor még a kávé is ízetlenebbnek tűnik. Ha őszinte vagyok, az egész napom egyetlen nagy káosz volt: elfelejtettem a jegyzőkönyvet, rossz címszó alá írtam be az adatot, és még a főnököm is észrevette, hogy fél órán át bambultam a monitorra anélkül, hogy bármit is láttam volna. Hazafele a metrón csak az járt a fejemben, hogy hazaérek, és ledőlök a kanapéra. Semmi más.
Persze, a sors mást akart. Otthon a telefonomat nyomkodtam, amikor egy hirdetés ugrott be egy ajánlatról. Nem szokásom ilyenekre kattintani, de annyira lapos volt az este, hogy gondoltam, miért ne nézzem meg, mi ez az egész. Így kerültem egy online kaszinó oldalára. Kicsit izgultam, mert még soha nem regisztráltam ilyenre, de a felületen minden olyan barátságosan nézett ki, hogy egy pillanat alatt végigmentem a folyamaton. Aztán kaptam egy vavada bonus -t. Nem is tudtam volna mondani, mit várok, csak arra gondoltam, hogy ha már itt vagyok, legalább egy kicsit megnézem, milyen érzés ez.
Az első fél óra afféle ismerkedés volt. Nézegettem a játékokat, olvastam a szabályokat, próbálgattam a virtuális húzogatást. Nem akartam nagy tétekkel kezdeni. Egy-két forintos téteknél nem többel. Aztán egy kis hullámvasút következett: néha nyertem, néha nem, de a hangulat a lényeg. A feszültség, amikor pörögnek a tárcsák, aztán az a másodperc, amikor az eredmény kiderül. Ezt így nem tudja visszaadni semmilyen rendes hétköznapi szórakozás. Azt hiszem, pont erre vágytam hétfőn este: egy kis izgalomra, ami kiragad a megszokott mókuskerékből.
Ahogy telt az idő, egyszer csak azt vettem észre, hogy az egyenlegem szépen nőtt. Nem százezrekről beszélek, hanem egy aprócska szerencsés szériáról, ami annyit jelentett, hogy a bónuszpénzből jópár ezrest sikerült kihozni. Fura érzés. Nem az összeg volt hatalmas, hanem az, hogy a hétfő este, ami addig olyan laposnak tűnt, hirtelen fényes lett. Ez a vavada bonus tulajdonképpen pont azt adta, amit akkor este megálmodtam: egy önfeledt kis kikapcsolódást. Nem kellett hozzá se szakértelem, se semmi különös. Csak bekapcsoltam, pörgettem, és hagytam, hogy a szerencse sodorjon.
Az igazi móka akkor kezdődött, amikor a nyert pár ezer forintot tovább játszottam. Nem voltak illúzióim, tudtam, hogy ez egyszerűen egy játék, és könnyen visszamegy minden a kaszinónak. De épp ez volt benne a jó, hogy nem idegeskedtem. Azon kaptam magam, hogy nevetek egy-egy pofásabb nyereménynél, még akkor is, ha utána jött egy vesztes kör. Olyasmi volt, mint amikor az ember vásárol egy sorsjegyet: nem az összeg a lényeg, hanem a remény. Persze, a pénz is jól jön, de a fő jutalom maga az este volt.
Aztán eljött az a pont, amikor úgy döntöttem, befejezem. Elég volt. Az egyenlegemen maradt néhány ezer forint, nem akartam elherdálni, ezért kifizettem. Még a szabályokat is elolvastam, hogy rendesen menjen minden. Amikor megkaptam a nyereményt, valamiért olyan büszke voltam magamra, mintha egy apró hétköznapi bravúrt vittem volna véghez. Lehetett volna több is, de nem hiányzott, hogy levadásszak valami lehetetlen jackpotot. Az én estém a kis győzelemről szólt, és ez legalább annyira fontos volt.
Most ott ülök, és iszom a már kihűlt teámat, de közben mosolygok. Az egész alig tartott egy-két órát, mégis úgy érzem, hogy a hétfő este teljesen más lett. Nem gondolom, hogy ez életem egyik nagy fordulópontja, de jól esik rá visszagondolni. Tudod, néha csak egy apró dolog kell ahhoz, hogy egy szürke nap felszínesebbnek és színesebbnek tűnjön. A vavada bonus volt az a kis katalizátor, ami elindította ezt az élményt. Azért ez a hatás az embert nagyon is eltanácsolja attól, hogy tényleg rászokjon, mert a szerencse nem tart örökké. De egy itteni villanás mindenkinek jár, aki tudja, mikor kell abbahagyni.
Végül arra jutottam, hogy a lényeg nem a nyeremény nagyságában van, hanem abban a fajta örömben, amit egy ilyen kis kaland kivált. Én ma este jól éreztem magam, aludni is jót fogok, és ez az, ami számít. A jövőben talán máskor is ránézek, de most már tudom, hogy a határ ott van, ahol nekem kell meghúzni. A pénzgyűjtés nem az én utam, de egy-egy este, amikor a hétköznapok is kemények, felfrissít az ilyen apró kikapcsolódás. Így hát köszönet a váratlan fordulatért, és még egy kávé mellett eszembe jut, hogy a jövő héten talán egy kicsit okosabban kezdem a hétfőt. Addig is elteszem ezt a jó élményt a kalandomba, mondjuk, egy dobozba, ahol a nevetős meglepetések vannak.
Egy hétfő este, ami váratlanul feldobott
-
lavendercherida
- Forums Stöberer

- Fahrzeug: M135i F2x